OpenCV (Open Source Computer Vision) açık kaynak kodlu görüntü işleme kütüphanesidir. 1999 yılında İntel tarafından geliştirilmeye başlanmış daha sonra Itseez, Willow, Nvidia, AMD, Google gibi şirket ve toplulukların desteği ile gelişim süreci devam etmektedir.
OpenCV, Open Source Computer Vision Library, yazılım kütüphanesidir. Görüntü işleme, görüntü analizi, nesne takibi, görüntü oluşturma ve diğer görüntü işleme işlemleri için kullanılır.
OpenCV, C ++, Python ve Java dilleriyle yazılmıştır ve Windows, Linux ve MacOS gibi farklı işletim sistemlerinde kullanılabilir. Önemli bir açık kaynaklı görüntü işleme kütüphanesidir ve birçok görüntü işleme uygulamasında kullanılmaktadır. OpenCV, endüstri 4.0 için önemli bir araç olarak kabul edilir.
Özellikle, robotik, nesne tanıma, görüntü analitik, görüntü tarama, görüntü veri madenciliği ve diğer otomatikleştirilmiş sistemlerde kullanılmaktadır. Örneğin, endüstri 4.0 ortamlarında kullanılan kameralar ve sensörler, OpenCV ile işlenerek, üretim sürecinde oluşabilecek hataların tespit edilmesi veya üretim hattının otomatik olarak yönetilmesi gibi uygulamalar için kullanılabilir. Ayrıca, OpenCV kullanarak, robotların veya otomatik sistemlerin çevrelerindeki nesneleri algılaması ve takip etmesi de mümkündür. Bu nedenle, OpenCV endüstri 4.0 için önemli bir araç olarak kabul edilir. İlk sürüm olan OpenCV alfa 2000 yılında piyasaya çıkmıştır.
İlk etapta C programlama dili ile geliştirilmeye başlanmış ve daha sonra birçok algoritması C++ dili ile geliştirilmiştir. Open source yani açık kaynak kodlu bir kütüphanedir ve BSD lisansı ile altında geliştirilmektedir. BSD lisansına sahip olması bu kütüphaneyi istediğiniz projede ücretsiz olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
OpenCV platform bağımsız bir kütüphanedir, bu sayede Windows, Linux, FreeBSD, Android, Mac OS ve iOS platformlarında çalışabilmektedir. C++, C, Python, Java, Matlab, EmguCV kütüphanesi aracılığıyla da Visual Basic.Net, C# ve Visual C++ dilleri ile topluluklar tarafından geliştirilen farklı wrapperlar aracılığıyla Perl ve Ruby programlama dilleri ile kolaylıkla OpenCV uygulamaları geliştirilebilir. 2016-05-27 tarihli güncelleme, OpenCV geliştirici Itseez firması Intel tarafından satın alındı.
OpenCV geliştirmesine Intel çatısı altından devam edeceğini duyurdu. OpenCV kütüphanesi içerisinde görüntü işlemeye (image processing) ve makine öğrenmesine (machine learning) yönelik 2500’den fazla algoritma bulunmaktadır. Bu algoritmalar ile yüz tanıma, nesneleri ayırt etme, insan hareketlerini tespit edebilme, nesne sınıflandırma, plaka tanıma, üç boyutlu görüntü üzerinde işlem yapabilme, görüntü karşılaştırma, optik karakter tanımlama OCR (Optical Character Recognition) gibi işlemler rahatlıkla yapılabilmektedir.
Günümüzde görüntü işleme, özellikle dijital teknolojilerin hızlı gelişimi ile hayatımızın daha çok alanında kendini göstermeye başladı.
Görüntü İşleme (Gİ) askeri, endüstri, robotik, reklamcılık, astronomi, tıp, coğrafya, trafik gibi günlük yaşamın pek çok alanında kullanılan, alınan görüntünün işlenmesinden sonra devamında yapay sinir ağları (YSA), bulanık mantık gibi pek çok algoritma ile değerlendirilen bir teknolojidir. Günümüzde artık her işlemin insan yerine otonom sistemlere yaptırılması, görüntü işlemenin önemini bir kat daha artırmıştır.